Participem a les Trobades de Gegants que anualment es seleccionen. Fem molta feina per a poder-hi participar.

Assajos i cursos de gralla, tabal i solfeig de la Colla de Grallers de Pineda. Potenciem aquest aspecte que valorem molt positivament.
• Assajos i cursets del Ball de Gegants.
• Hem restaurat el material propi com la roba, els gegantons, etc.
• Tasques pròpies a tota agrupació/associació en matèria de coordinació d’activitats, pressupostos, equipaments, manteniment de materials i representació, entre d’altres.

Trobada de Gegants de Pineda
Hi participen diverses colles d’arreu de Catalunya. Aquestes trobades es fan seguint el funcionament que regeix en l’Agrupació de Colles de Gegants de Catalunya (ACGC). La festa es fa voltant el 29 d’agost. Ja que bàsicament les colles assisteixen amb el compromís de torna-visita, això implica realitzar a més de la plantada de Gegants, cercavila , un acte de benvinguda, un berenar-sopar, i la realització d’un record commemoratiu per les diverses colles participants de cada poble o ciutat.

Els nostres grallers

Són l’ànima de la colla, que ens fa viure i vibrar. Amb peces molt ben triades per a fer ballar els nostres gegants. També fem el ‘Vals-Jota’ que és un ball que ha creat la pròpia colla i, com no, el ball de Gironella que també és la nostra insígnia. Sonem molt i molt bé!

 

 

 

Funcionament de la colla

L’activitat gegantera es basa en la presència a les Trobades de Gegants que anualment es seleccionen per participar-hi. 

Durant tot l’any fem:

  • Assajos i cursos de gralla, tabal i solfeig de la Colla de Grallers de Pineda. Darrerament hem potenciat molt aquest aspecte que valorem molt positivament.
  • Realització i manteniment del material propi (roba, gegantons, etc.)
  • Compra de nou material per protegir les figures, sobretot en els viatges a altres poblacions.
  • Tasques pròpies a tota agrupació/associació en matèria de coordinació d’activitats, pressupostos, assegurança de les figures i dels membres de l’entitat, equipaments, manteniment de materials, representació, etc.

Projectes que tirem endavant

·Compra de material per protegir les figures

·Renovació del vestuari de la colla

·Reparació i nova retolació del remolc dels gegants

·Buscar nous patrocinadors de la colla per finançar millor l’entitat

·Potenciar la web www.gegantsdepineda.cat

·Manteniment del curs de gralla i tabal a càrrec d’un professor de música

·Presencia la Festa Major de Pineda i altres activitats culturals

·Potenciar la festivitat de Sant Joan a Pineda i la seva revetlla

Entitat inclusiva

La nostra associació és inclusiva i compta amb membres amb discapacitat i associats a l’entitat ADIAM del municipi i altres col.lectius pertanyents a associacions d’ajuda al discapacitat. Participen de les activitats i dels assajos de gralla i tabal que fem durant tot el curs.

Activitats obertes a la població i populars

La nostra activitat és oberta a tota la població i creem cultura popular i tradicional. Alhora fomentem la cohesió social aplegant una colla molt heterogènia i que aplega famílies de tota condició. La participació a la nostra entitat no implica cap quota perquè volem ser inclusius per a totes les persones que vulguin participar de l’entitat. Per tant, inscripció gratuïta i universal.

La nostra associació ha col.laborat sovint amb la resta d’associacions del nostre propi àmbit, però també d’altres com ara el propi Ajuntament, el CCR, entre altres i col.laboració en el foment de l’Aplec de l’Erola, Sant Joan a Pineda, Els Pastorets, etc.

Activitats amb les escoles de Pineda amb el foment de les tradicions catalanes i més concretament amb els Gegants. Treball conjunt amb els centres educatius. Col.laboració amb l’ACGC (Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya).

 

Col.laboració amb un grup d’entitats de Pineda per rellançar la festivitat de Sant Joan de Pineda durant aquest 2022. Col.laboració amb el Cau de Pineda, el Centre Excursionista Montpalau Team, el XIP, i altres estaments i entitats del poble. Participació en recuperar la festa de la Revetlla Popular de Sant Joan i fomentar la diada entre les famílies a Pineda amb una ballada popular la mateixa festivitat del patró de Pineda.

 

Representació de la vila de Pineda

La nostra entitat és representativa de la vila de Pineda arreu on participem. I cal dir que ho fem de la millor manera possible, considerats com una colla de gran prestigi a nivell català. La nostra garantia de bona actuació fa que ens demanin d’actuar a molts pobles i ciutats. També els fem una gran acollida a Pineda durant la Festa Major. Som una entitat peculiar, única a la població i les nostres actuacions representen també una gran repercussió a nivell mediàtic i social.

 

Trobada de Gegants de Pineda

Realització d’una trobada anual de gegants a Pineda de Mar, amb la participació d’unes 14 colles d’arreu de Catalunya. Aquestes trobades es realitzen seguint el funcionament que regeix en l’Agrupació de Colles de Gegants de Catalunya (ACGC).

 

 

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible

-Ajudar a les famílies que volen participar de la colla però no tenen prou recursos. La colla els ajuda en les despeses.

-Promoure la bona salut i els hàbits saludables i l’esport.

-Garantim una activitat inclusiva i promovem oportunitats d’aprenentatge

-Igualtat de gènere. Les nostres figures donen una idea de la igualtat que promovem. Eliminar les desigualtat de gènere.

-Sostenibilitat en les nostres activitats. Començant per la Festa Major amb la recollida selectiva i la compra de productes de km0. Omplim vehicles a l’hora de fer desplaçaments per carretera.

-Promoció dels negocis de Pineda per a fomentar la feina a la nostra població.

-Promovem una entitat pacífica i inclusives per aconseguir ser justos en tot moment i ser una entitat eficaç i responsable.

-Fraternitat Universal. Som com la resta de pobles del món i ens sentim agermanats.

 

Perspectiva de gènere i igualtat

La nostra colla té perspectiva de gènere des de la seva fundació el 1986. Des de la paritat en els òrgans de gestió i decisió de la colla, fins a la nostra pròpia imatge de les figures, dóna a entendre com és d’important aquest aspecte. Tant les pròpies figures com totes les activitats de la colla estan representades pels dos gèneres; músics, portadors, gestió de l’entitat, etc.
Activitat cívica, cultural i social

La Colla disposa d’un remolc per poder fer el trasllat dels Gegants de Pineda amb comoditat. La nostra entitat realitza una doble activitat cívica i social ja que tenim una participació directa dels integrants de la colla en tasques de manteniment de la nostra riquesa folklòrica i cultural, fomentant el teixit social associatiu, el civisme i la participació ciutadana.

L’altre part de l’activitat cívica i social és la presència en manifestacions culturals en poblacions d’arreu de Catalunya de gran participació popular, i la realització anual d’aquesta activitat (Trobada de Gegants) al nostre poble, activitat que és una de les més concorregudes de les que es realitzen a Pineda durant l’any.

 

Altres

  • Col.laboració amb l’ACGC (Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya).
  • Participació en fires populars i tradicionals per acostar aquest món geganter al públic en general (Fira d’Entitats de Pineda, Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, sortida a Hortsavinyà a l’Aplec de l’Erola, sortida a la Ciutat Gegantera de Catalunya, Trobada Comarcal, trobada a la Catalunya Nord, entre d’altres).
  • Participació en les activitats festives i culturals de la població.

 

 

Fem més que Trobades Geganteres

[/vc_column_text]

Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya

Som membres actius de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i col.laborem en diverses accions com trobades nacionals, cursos, trobades, assemblees i tot allò que calgui.

Participació en fires populars i tradicionals

Festa de la Primavera de Pineda, Aplec de l’Erola d’Hortsavinyà, FestaXic de Pineda, fires de turisme internacionals, esdeveniments culturals i extraordinaris.

Activitats festives i culturals de la població

Participem activament als actes culturals de la nostra vila. Per acostar aquest món geganter al públic en general fem xerrades per les escoles, tallers, exposicions i participem activament en les reunions amb l’Ajuntament de Pineda.